Ervaringen:

..

 

 Wat een ongelooflijke bijzondere reis heb ik, hebben wij gehad.

Eigenlijk heb ik er geen woorden voor, zoveel (bijzondere)dieren, overdag leeuwen in ons kamp, een grote groep  neushoorns waarvan er 4 toch wel heel dicht met hun dikke konten naar mijn kant kwamen en de groep wilde honden en nog zoveel meer. 
Prachtig mooie natuur, zo vol en ook zo totaal leeg. Vooral dat laatste met volle maan, volledige stilte en dan is er niets meer dan dat, totale overgave. Dank dat je me de ruimte gaf om dat te ervaren.
Veel plezier heb ik ook gehad, heerlijk die humor.
'Ayurvedisch',  'technisch' en 'strictly forbidden' , en ik begin gelijk te glimlachen, ik hou ze er in😊
Ik wilde voelen of Afrika mij weer zou raken en dat heeft het gedaan, nu weet ik ook dat dat nooit zal weggaan.
Dank dat ik dit met jou mocht ervaren, voor al je kennis, je stuurkunde in de auto, het heerlijke eten en de ontmoetingen op deze reis, kortom, dank voor alles, vooral ook voor de steun tijdens het voor mij nogal heftige einde van mijn reis.

Prachtig, intens, RAW, heet, heel veel beesten, droogte, water, geluiden, dode dieren, botten, schedels, resonerende gesprekken, ossenhaas, piri-piri, vuur, winden laten, humor, vriendelijke Botswaners, praten, stil zijn, bij jezelf.

Peter is voor mij een soort Camel man hahaha....

Raw van buiten, no nonsense en gevoelig en scherpzinnig van van binnen.

Dank voor álles.....

 

Het was een prachtige reis. Zo veel mooi plekken gezien en mogen ervaren. De Botswaanse mensen, hun opgewektheid. Zo veel mooie natuur en zo veel mooie dieren.

Het ervaren om toch in contact te zijn met wilde dieren en hoe nabij je dan kunt zijn.

De vele mooie gesprekken en de geraaktheid die er over en weer mocht zijn.

De waar-achtigheid en oprechtheid van aanwezig zijn in alleen hier en alleen nu !

 

Tijd nemen voor jezelf en naar binnen keren, met deze gedachte begon ik aan mijn reis met Peter naar het wilde Afrika.

En wow... wat een reis !

Vanaf de eerste dag op Afrikaanse bodem werd me duidelijk dat ik hier antwoord ging krijgen op zovele levensvragen.

Door langzaam één te worden met de natuur en dieren, kom je in een gelijkaardige energie en daar gaat het om; samen op deze aardbodem leven, elkaar de ruimte te geven en altijd te dealen met wat zich voordoet. En dát leert ons dat wanneer alles in harmonie is, het geheel van zelf leven en láten leven klopt.

Nóg meer respect en nederigheid voor natuur en dieren, want eigenlijk is de mens maar een passende gast op deze aardbol.

 

 

All inclusive holidays were never like this!

From a gin and tonic by the infinity pool at a fancy lodge to a perfectly prepared T-bone on the braai (BBQ) in the bush, Peter knows how to deal with simple things like that...

And I've been without the need and responsibility for money for almost a month...

an amazing freedom! Peter caters to your every need.

Peter takes you along the roads less travelled, to the soundtrack of The Doors, Dire Straits, Neil Young (other artists are available) in order to showcase the wild places and their inhabitants that still remain on this earth.

There, one can witness true silence, precious hours and days with no phone signal, so all there is to do is focus on the epic landscapes, from the stark beauty of the deserts to the riches of the riverine floodplains, each accompanied by "covid skies",

those sunrises and sunsets unblemished by aircraft vapour trails and other assorted light/air/noise pollution. Similarly, the night sky; I saw one satellite the whole trip! 

Other aspects that remain writ large are the quality of the light, so pure, crisp and clean,

the extraordinary dawn choruses, where the frogs and insects give way to bewildering birdlife

and the emphatic reality that nature is astoundingly beautiful and resplendent when humans leave it the #@#& alone.

 

 Met nog een dag te gaan in deze reis kijk ik terug op mijn ervaringen. Het was een van mijn meest bijzondere reizen ooit. Waarin ik dank zij de ervaring én kennis van Peter Namibië en Botswana heb leren kennen. De uitgestrektheid van het land, de dieren, de mensen en de kameraderie van ons reisgezelschap en het beest zullen mij altijd bijblijven.

Bedankt Peter voor een onvergetelijke 3 weken.

 

Wij zijn samen in november 2019 met Peter meegereisd. Wat was het een bijzondere reis. In de natuur, kennisgemaakt met het rauwe bestaan van de wildernis. We zijn gegaan waar wij zelf niet gekomen zouden zijn ....

En we zijn een spiegel voor elkaar geweest. Mooie ontmoetingen met Peter en met de plaatselijke bevolking.

Peter maakte mij bewust dat het anders kan dan hoe de doorsnee toerist hier doet: langs de bevolking scheuren met de auto zonder contact te maken.  Zo mooi om te horen hoe mensen daar in het leven staan. Veel prachtige dieren gezien:  gevaarlijke stoere leeuwen.... Waarvan we ook de kwetsbaarheid zagen... We voelen ons rijk....

 

Op reis gaan met Peter betekent voor mij de weg naar het onbekende avontuur. 

Peter zorgt voor een avontuurlijke en ontspannen reis; hij kent de wegen in Botswana goed en weet de juiste plekjes om te overnachten. Meestal in de vrije natuur, zolang de veiligheid het toelaat. 

Soms wordt er een nederzetting aangedaan of overnacht in de buurt van een geitenhoeder.

Onderweg reflecteert Peter op mijn gedrag en stelt rake vragen. Zo kreeg ik de kans om na te denken over onderwerpen die mij bezighouden. Deze gesprekken, de adembenemende natuur en de bijzondere ontmoetingen met de lokale bevolking geven mij nieuwe inzichten. 

Van sommige dingen wist ik van tevoren niet hoe het zou gaan lopen. Wat die dingen zijn? Die ontdek je zelf als je samen met Peter op reis gaat 😊

  

Wat ik wel wist, is dat wij de passie van lekker eten en drinken gemeen hebben. Daarover hoef je je zeker geen zorgen te maken. Peter bereidt de heerlijkste gerechten met de meest eenvoudige middelen en van een hele goede kwaliteit.

Terug in Nederland denk ik nog vaak aan de mooie tijd in Botswana, de reis op weg met Peter.

Het heeft mij geleerd om dichter bij mijzelf te komen. In verwondering  genieten van de dingen die echt belangrijk zijn in het leven.

 

Opeens voel ik me klein en groot tegelijk.

Wat me omringt is onmetelijk en doet me klein voelen maar wat ik kan voelen en waarnemen en in mijn hart sluiten doet me als een reus voelen !

Wat er allemaal kán gebeuren er niet meer zo toe... alleen wat er wérkelijk gebeurt....

en dat geeft een diepe innerlijke rust.

 

Eind juni 2018 sprak ik “mijn gids” voor een bijzondere reis door Botswana voor het eerst aan de Roerplassen in Roermond. We zaten aan een tafeltje op het overvolle terras.

Een echtpaar wilde bij ons komen zitten en ik had al “ja” gezegd toen “mijn gids” hen duidelijk maakte dat we toch wel graag privé wilden praten…liever niet dus !

Huh… wat gebeurt hier?

Ik had zoals iedereen die meereist mijn eigen redenen en ik kwam aan in Botswana. 

Hier stapte ik ineens in het leven van een sociaal, door het leven gevormde natuurmens, verknocht aan rust, natuur, eigen keuzes en het verantwoorde avontuur.

Échte verandering zit (diep) van binnen en begint dus bij jouw kijk op jezelf en de wereld. Dat is meteen ook het mooie van deze aanpak ver weg van… alles.  

Je bent in een land waar, vanuit Europese begrippen geredeneerd, “niets” is.

Je bent met z’n tweeën op pad. Je kent elkaar (misschien) niet zo heel goed maar bent wel 24/7 samen op weg in een uitstekend geoutilleerde 4x4 Toyota Hilux.

 Je ontmoet permanent de natuur, mensen en dieren die je alle drie even wilt/moet “lezen” alvorens je tot elkaar komt.

Dat kun je defensief aanpakken maar ook open en met gezond verstand.

We hebben standaard voor de laatste optie gekozen en ík heb daardoor een

“life changing event”  meegemaakt met dank aan mijn gids!

 

P.S.: oh ja…en we hebben fantastisch gegeten onderweg ;) 

 

"Tijdens het reizen in Zuid Afrika heb ik beweging ervaren en hoe het voelt om zaken écht los te laten. Er kwam ruimte voor onverwachte gebeurtenissen, spontane ontmoetingen, emotie en vooral plezier. Ik heb mijn comfortzone behoorlijk opgerekt, oprecht contact gemaakt met mensen, meer kleur toegevoegd aan mijn palet. Ik wil nu door-bewegen en ben  klaar voor meer!"

  

“Hier kan ik voelen dat alles er al is en dat alles met elkaar verbonden is.”

 

"We waren als gelijk-waardigen op pad. Ik voelde warmte en de spanning van het avontuur,

maar soms ook de ruimte voor het grote niets. Ik vond het heel bijzonder om te ervaren hoe gemakkelijk je contact kunt leggen als je met een open geest en blik de wereld in stapt

en dat heb ik zeker voor een deel van jou geleerd "

 

"Op blote voeten aan de rand van de woestijn staan. Met als uitzicht een eindeloze zandbak die wordt verlicht door een zilveren gloed van de "super moon" in Afrika.

Wat kun je je dan klein voelen, maar toch ook gelukkig. De wereld kan zó mooi en gaaf zijn.

Één van de mooiste dingen die ik ooit beleefd heb. Wauw! "

 

“Zoveel mogelijk weg van de gebaande wegen. Datgene loslaten waarop ik geen invloed heb.”

 

“Weg van de internet en telefoonverbinding. Op weg naar de rust en de stilte van Afrika.”

 

“Stilte, rust, koken op het kampvuur, een sterrenhemel waar je in Nederland alleen maar van kan dromen, slapen op het dak van de auto in de vrije natuur, samen, intimiteit, delen, reflectie, natuur, kleuren, geuren, wilde dieren, geen plan, voelen, zonsopkomst en zonsondergang, geluiden.”

 

“Wat was het gaaf! De stilte in mezelf te vinden, de rust en de ruimte te voelen. “

 

“Er zijn momenten dat ik me tot op mijn ziel geraakt voelde, het is niet in woorden te omvatten.”

 

"Het land, de mensen, de dieren, het gezelschap en de feedback laten diepe sporen na. Ik ben geopend op zulke diepe lagen".

"Bij terugkomst zal ik waarschijnlijk hele andere keuzes gaan maken, ik kan niet meer anders.

Dit land heeft me veranderd.

Ík ben veranderd en dit is pas het begin van alles van het vele een plekje geven...."

 

"Ook zijn we bij twee Himba dorpjes geweest, dit deed me wel wat. Omdat ik hier weer met mijn neus op het feit gedrukt werd hoe mensen met zo weinig toch gelukkig kunnen zijn, hoop ik me af en toe wat beter te beseffen dat niet alles wat ik zomaar heb vanzelfsprekend is."

 

"Met de 4WD door het land rijden tot je geen zin meer hebt, om vervolgens binnen een kwartiertje het kamp op te slaan en dan lekker te gaan doen waar je zin in hebt.

Heerlijk, deze vrije manier van reizen en het hebben van zo veel ruimte. Dat vind ik heel bijzonder. Op het moment dat we op een plek zijn waar zo ver je kunt kijken niets anders dan bergen en een paar struiken zijn te zien, wordt me ineens duidelijk hoe klein ik zelf eigenlijk ben.

Soms een beetje eng, maar toch ook wel weer een heel mooi gevoel."

 

"Voor eeuwig op mijn netvlies en deep into my bones"

 

"Al eerder was er een breekpunt geweest en ook nu kon Peter de rots zijn en m'n spiegel.

Hij zei; dit is het einde van de wereld. Hier komen geen hulpdiensten, hier checkt niemand of je nog leeft. Hier heb je het te doen met jou. De reis der allenen. En dat besef kwam binnen. Enorm.

De ruwe rauwheid van m'n diepste waarheid en wat deze rauwe natuur mij geeft.

De veelheid, ook de schoonheid, de diversiteit aan kleuren, geuren, geluiden, afwisselende omgevingen. Uiteindelijk is het een enorme lapjesdeken. Veel en verschillend.

En deze deken valt als kloppend over mij heen. Als herkenning. Het laat mij zien hoe omvangrijk mijn leven is en ook hoe nietig ik ben. En ook leert het alles hier mij dat ik bij m'n diepste vertrouwen kan, in licht en donker kan zijn.

Dat ik me keer op keer kan en mag overgeven aan wat zich aandient. Elke dag, moment opnieuw.

 

"De natuur mooi, puur, verstild en tegelijk vol leven.... maar ook onbarmhartig met grote droogte en branden, warmte en eten of gegeten worden. Er zijn momenten dat ik bang ben geweest: voor het eerst uit de auto stappen op de onmetelijke zoutvlakten, de allereerste keer dat ik oog in oog stond met een enorme olifant. De donkere avonden bij de kampvuurtjes, die de hyena's en katachtigen op afstand houden. De volgende dag dicht bij ons kamp de sporen van leeuwen ontdekken. Vanuit onze tent een nijlpaard ontdekken in het schijnsel van onze zaklantaarn. Maar ook de vroege ochtenden, als de zon ons plekje van die nacht weer vriendelijk verlichtte en er van gevaar geen sprake meer leek te zijn."